Watertank schoonmaken

Schoonmaak-azijn of citroenzuur

Schoonmaakazijn heeft een remmende werking op de bacteriologische groei, werkt tegen algen en is ontkalkend. Deze eigenschappen maken dat het goed geschikt is om de watertank, leidingen en boiler schoon te maken. Citroenzuur, ook een natuurlijk (organisch) zuur, heeft dezelfde eigenschappen maar heeft als voordeel dat het chemisch een iets sterker zuur is dan azijn en daarmee iets effectiever is in dezelfde hoeveelheid. Bovendien stinkt het niet (het ruikt zelfs fris voor ons mensen; Dubro doet het niet voor niets in zijn afwasmiddel).

Hoe reinigen we tank, leidingen en boiler?


Gberuik altijd één keer per jaar citroenzuur, net voordat de camper voor langere tijd naar de stalling gaat. Mocht hij tussentijds gedurende een paar weken niet zijn gebruikt, dan neem ik mijn toevlucht tot steradent- tabletten om de tank, net voor dat ik hem ga vullen, schoon te maken. De schoonwatertank, leidingen en boiler maak je als volgt schoon: los 12 schepjes op in ca. 6 liter heet water. In de tank gieten en met afwasborstel de wanden schoonmaken, hierna de tank voor een deel leegpompen en oplossing enige tijd (ca 30 min.) in de leidingen laten. We laten nu de tank (80 liter) geheel vollopen en vullen ook de boiler; deze zetten we nu aan om de verdunde citroenzuur oplossing beter zijn werk te kunnen laten doen. We wachten een half uur en daarna spoelen we enkele keren grondig met schoon water om de losgekomen vervuiling en kalkresten kwijt te raken. Mocht de tank heel erg vuil zijn geweest dan herhalen we het proces een keer.

Steradent

Steradent is een middel om gebitsprotheses te reinigen. En omdat dit geen agressief middel is, kan je het voor meerdere doeleinden gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van glaswerk en natuurlijk de reiniging van je
watertank in de camper. Het heeft alleen een bacteriologisch remmende werking en door het bruisen (de aanmaak van zuurstof) een enigszins remmende invloed op algvorming. Het middel ontkalkt echter voor geen meter. Om de watertank met Steradent schoon te maken heb je één buisje nodig per 30 liter heet water. Los alles op en vul de tank ermee; zet de pomp even aan zodat de oplossing ook in de leidingen terecht komt. Je kan eventueel een rondje met de camper rijden, zodat het middel zich goed verspreidt door het klotsen van het water in de tank. Na enige tijd kan je de watertank weer doorspoelen met schoon drinkwater. De watertank is nu schoon voor gebruik!
Geplaatst in Tips.